Pierniki jemy dla ich wyjątkowego smaku, ale kiedyś stanowiły lekarstwo i były stosowane jako... zakąska do wódki. Dziś są bardzo popularnym ciastem na Boże Narodzenie i nieodłącznym elementem świątecznych dekoracji. W dodatku pobudza myślenie, wzmacnia mięśnie, odmładza, daje szczęście i wróży dostatek.
Co to za ciasto?
Piernik jest jednym z najstarszych ciast w polskiej tradycji kulinarnej. W Europie zaczęto je wypiekać, gdy nawiązano handel z Bliskim Wschodem, a wraz z nim pojawiły się egzotyczne przyprawy, bez których nie byłoby mowy o piernikach. Dzisiaj niemal w każdym domu piernik zajmuje honorowe miejsce na świątecznych stołach, bo smakuje wyjątkowo. Piernikowe, bogato zdobione ciasteczka, zdobią także choinki i inne dekoracje na Boże Narodzenie.
Zobacz
- jakie tajemnice smaku świątecznych pierników zdradziła nam Iwona Wójcik, właścicielka Cukierni Świat Słodyczy w Kielcach
- skąd taka magiczna moc pierników?
- co to za ciasto
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.