Nastały mroźne dni, a wraz z nimi większy apetyt i mniejsza chęć na aktywność fizyczną. Jak zachować dobrą kondycję, figurę, rozgrzać się i nie przytyć? Ekspert zdrowego żywienia Kamila Sobaś ma na to kilka sprawdzonych sposobów. Dziś podpowiada, jak powinien wyglądać nasz zimowy jadłospis.
W zimowej diecie najważniejsza jest zdrowa żywność oraz odpowiednia liczba posiłków – 4-5. - Spożywając potrawy co 3-4 godziny ułatwiamy organizmowi utrzymać ciepło. Posiłki powinny być urozmaicone i ciepłe. Należy stosować dodatki do potraw w postaci ostrych, rozgrzewających przypraw - na przykład paprykę, imbir, pieprz i naturalnych antybiotyków, takich jak czosnek i cebula. Zima to także idealny czas na zupy kremy sporządzone na wywarze mięsno-warzywnym. Niezbędne jest jedzenie pierwszych śniadań, zwłaszcza w postaci ciepłego posiłku, na przykład zupy mlecznej - mówi Kamila Sobaś.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.