Chleb, owoce i wędliny najczęściej lądują w koszach na śmieci. Jedzenie wyrzuca już 42 proc. z nas
Chleb, owoce i wędliny otwierają listę tych produktów spożywczych, które najczęściej zamiast na stół, trafiają do koszy na śmieci. Najrzadziej natomiast zdarza się nam wyrzucać jajka i ryby. Tak wynika z nowego raportu firmy Kantar na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności.
Z nowego raportu wynika także, że na jednego Polaka przypada 235 kilogramów zmarnowanej żywności rocznie. Dokładnych danych z Łodzi i województwa łódzkiego jeszcze nie ma, ale w Banku Żywności w Łodzi są przekonani, że problem jest poważny.
W dalszej części artykułu przeczytasz m.in.
- Jakie artykuły trafiają do Banku Żywności?
- Do czego może doprowadzić wyrzucanie jedzenia?
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.