Chleb od rzemieślników, na zakwasie, staje się rzadkością

Czytaj dalej
Fot. Karolina Misztal
Lucyna Talaśka-Klich

Chleb od rzemieślników, na zakwasie, staje się rzadkością

Lucyna Talaśka-Klich

Spożycie pieczywa w Polsce wciąż spada, chociaż przybywa świadomych konsumentów, którzy szukają pieczywa na zakwasie. Znalezienie takiego towaru staje się coraz trudniejsze, ponieważ piekarzy - rzemieślników ubywa.

- Spożycie pieczywa w 2018 roku wyniosło zaledwie 37,8 kg/osobę - twierdzi Grzegorz Nowakowski, dyrektor zarządu Instytutu „Polskie Pieczywo”. - Oznacza to spadek o blisko 5 proc. w stosunku do roku poprzedniego.

Bochenek nie powinien być anonimowy

Dlaczego tak się dzieje? Grzegorz Nowakowski wylicza: - Brak reklamy pieczywa (ogólnopolskiej i regionalnych), słabe marki lokalne (lub ich brak - „anonimowe” pieczywo), błędne informacje o właściwościach pieczywa (podczas gdy jest podstawą w piramidzie zdrowego żywienia), konkurowanie cenowe między piekarniami oraz rozwój pieczywa mrożonego, wpływające na obniżanie jego jakości, to niektóre z istotnych czynników odpowiadających za spadek spożycia.

Dlaczego spożycie pieczywa w Polsce cały czas spada?

Czytaj w pełnej wersji artykułu.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Lucyna Talaśka-Klich

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.