Chleb od rzemieślników, na zakwasie, staje się rzadkością
Spożycie pieczywa w Polsce wciąż spada, chociaż przybywa świadomych konsumentów, którzy szukają pieczywa na zakwasie. Znalezienie takiego towaru staje się coraz trudniejsze, ponieważ piekarzy - rzemieślników ubywa.
- Spożycie pieczywa w 2018 roku wyniosło zaledwie 37,8 kg/osobę - twierdzi Grzegorz Nowakowski, dyrektor zarządu Instytutu „Polskie Pieczywo”. - Oznacza to spadek o blisko 5 proc. w stosunku do roku poprzedniego.
Bochenek nie powinien być anonimowy
Dlaczego tak się dzieje? Grzegorz Nowakowski wylicza: - Brak reklamy pieczywa (ogólnopolskiej i regionalnych), słabe marki lokalne (lub ich brak - „anonimowe” pieczywo), błędne informacje o właściwościach pieczywa (podczas gdy jest podstawą w piramidzie zdrowego żywienia), konkurowanie cenowe między piekarniami oraz rozwój pieczywa mrożonego, wpływające na obniżanie jego jakości, to niektóre z istotnych czynników odpowiadających za spadek spożycia.
Dlaczego spożycie pieczywa w Polsce cały czas spada?
Czytaj w pełnej wersji artykułu.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.