Chleb już podrożał, a jego ceny wkrótce będą jeszcze wyższe. W górę poszły ceny mąki i dodatków piekarniczych

Czytaj dalej
Fot. TiBine / pixabay.com
Anna Janik

Chleb już podrożał, a jego ceny wkrótce będą jeszcze wyższe. W górę poszły ceny mąki i dodatków piekarniczych

Anna Janik

Podwyżka ceny chleba tradycyjnego z 3,20 na 3,90 zł, żytniego bez drożdży z 4,60 na 5,50 zł, a obwarzanka z czekoladą ze 1,80 na 2,30 zł - takie podwyżki zmuszone są wprowadzać rzeszowskie piekarnie.

- Ubolewamy nad tym, ale nie jesteśmy w stanie nic zrobić. W górę poszły absolutnie wszystkie dodatki piekarnicze, nie tylko mąka. Droższe są drożdże, sezam, mak, kminek, pestki dyni - mówi Natalia Filak z rzeszowskiej piekarni „Nawłoka”. - Sprawdzamy ceny na bieżąco. Szukamy nowych hurtowni, nie tylko lokalnych, ale z całej Polski, żeby przywozili tańszy towar. Niestety, poniżej pewnego pułapu nie zjedziemy - rozkłada ręce.

W dalszej części tekstu przeczytasz m.in.:
"Niestety, wszystko wskazuje na to, że na tej podwyżce się nie skończy. Jak słyszymy od sprzedawców, młyny nadal grożą, że będzie drożej, a do tego dochodzi zapowiadana podwyżka cen prądu."

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Anna Janik

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.