Chef kuchni Paweł Albrzykowski: Białostoczanie są spragnieni smaków Azji

Czytaj dalej
Fot. Piotr Łozowik
Maria Mazurek

Chef kuchni Paweł Albrzykowski: Białostoczanie są spragnieni smaków Azji

Maria Mazurek

W Białymstoku gotuje "polski król chińskich kucharzy" - Paweł Albrzykowski. To gwiazda w świecie gastronomii. Chef jest ojcem kilku restauracji w kraju i autorem wielu książek dotyczących kuchni azjatyckiej, w tym najnowszej "Czas na Azję", którą napisał dla sieci sklepów "Biedronka".

Fascynacja kuchnią azjatycką u Pawła Albrzykowskiego zaczęła się w latach siedemdziesiątych. Miał kilkanaście lat. Mama mieszkała w Chicago. Jeździł do niej na wakacje. Pamięta doskonale, jak pierwszy raz odwiedził tam Chinatown. Już sama Ameryka lat siedemdziesiątych: kolorowa, multikulturowa, bogata - w zestawieniu z realiami czasów Gierka była dość egzotyczna. Ale to, co zobaczył w chińskiej dzielnicy, było jak wycieczka na Marsa.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Maria Mazurek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.