Chef kuchni Paweł Albrzykowski: Białostoczanie są spragnieni smaków Azji
W Białymstoku gotuje "polski król chińskich kucharzy" - Paweł Albrzykowski. To gwiazda w świecie gastronomii. Chef jest ojcem kilku restauracji w kraju i autorem wielu książek dotyczących kuchni azjatyckiej, w tym najnowszej "Czas na Azję", którą napisał dla sieci sklepów "Biedronka".
Fascynacja kuchnią azjatycką u Pawła Albrzykowskiego zaczęła się w latach siedemdziesiątych. Miał kilkanaście lat. Mama mieszkała w Chicago. Jeździł do niej na wakacje. Pamięta doskonale, jak pierwszy raz odwiedził tam Chinatown. Już sama Ameryka lat siedemdziesiątych: kolorowa, multikulturowa, bogata - w zestawieniu z realiami czasów Gierka była dość egzotyczna. Ale to, co zobaczył w chińskiej dzielnicy, było jak wycieczka na Marsa.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.