Ceny w skupach rolniczych wyhamowały. Czy to koniec inflacji żywności?

Czytaj dalej
Fot. Krzysztof Strauchmann
Krzysztof Strauchmann

Ceny w skupach rolniczych wyhamowały. Czy to koniec inflacji żywności?

Krzysztof Strauchmann

Według opublikowanego niedawno raportu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, opartego także na danych GUS, w lipcu i sierpniu tego roku zatrzymał się trwający od początku roku systematyczny wzrost cen skupu mięsa i mleka. Ceny nawet zaczęły spadać.

W sierpniu średnia cena żywca wieprzowego spadła do 4,9 zł. za kilogram. W czerwcu ta cena sięgnęła swojego maksimum (5,42 zł), a w styczniu tego roku wynosiła jeszcze niecałe 4 złote. Prawdopodobnie spadek ceny jest efektem rosnącej produkcji trzody i zwiększającego się uboju. W przypadku żywca wołowego ubój utrzymuje się na podobnym poziomie co rok wcześniej, ale latem cena kilograma też lekko spadła. W porównaniu jednak do ceny obowiązującej w lipcu 2020 wzrost kilogram żywca wołowego podrożał o 18 procent.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Krzysztof Strauchmann

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.