Bread & Butter Pudding

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Bread & Butter Pudding

Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Ponieważ piątek to u mnie czas czyszczenia lodówki i przeglądu kuchennych szafek przed odwiedzinami na Targu Pietruszkowym, w sobotę na śniadaniowym stole często ląduje to, co w wyniku tej czynności trafiło na listę z etykietą „do szybkiego wykorzystania”.

Najczęściej znajduje się na niej chleb, bo nie jemy go z M. dużo, a często najsmaczniejsze bochenki trzeba nabywać w kawałkach uniemożliwiających ich wykorzystanie w dwuosobowej rodzinie. Na listę trafiają też resztki śmietanki albo creme fraiche oraz pojedyncze owoce i warzywa, które gdzieś się zapodziały i nie trafiły do codziennych owsianek i sałatek.

Jednym z moich ulubionych sposobów na zagospodarowanie jedzeniowych resztek jest chleb zapiekany w masie jajeczno-śmietanowej, czyli tytułowy Bread & Butter Pudding. Z początku robiłam go jedynie w wersji na słodko z rodzynkami namaczanymi w rumie i płatkami migdałów, ale wraz z doświadczeniem i coraz bardziej dopracowaną proporcją przychodziły także nowe dodatki.

Eksperymentowałam również z rodzajem pieczywa, sięgając to po chałkę, to po czerstwe rogaliki z ciasta francuskiego, do moich puddingów trafiał też pszenny chleb z dziurami od Zośki z Zaczynu albo kromki kresowego chleba pieczonego na liściu kapusty od Buczka.

Każde pieczywo smakuje inaczej, więc eksperymentując, dobierałam jego rodzaj do stosowanych dodatków. Dzięki temu wiem, że najsmaczniejsza w wersji na słodko jest chałka brioszka albo prosty, biały pszenny chleb. Do wytrawnych zapiekanek nadadzą się wszelkie chleby na zakwasie albo te z dodatkiem mąki żytniej.

Do słodkich puddingów używam słodkiej, tłustej śmietanki, do wersji wytrawnych wykorzystuję czasem chudszą śmietankę albo mieszam kremówkę pół na pół z mlekiem.

ILOŚĆ PORCJI: 4

Czas przygotowania: 30 minut + 40 minut zapiekania

Składniki: 2 małe cukinie, 80 g masła, 1 ząbek czosnku, 3-4 kromki czerstwego chleba, 100 g koziego twarożku, 1 szklanka śmietanki 18% tłuszczu, 3 jajka, 3 gałązki świeżego tymianku, 2 łyżki startego żółtego sera, sól, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie: Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij w dłoniach z nadmiaru soku. Na łyżce masła podsmaż starty na pastę czosnek, dodaj cukinię, posól, popieprz i smaż 15 minut. Formę do zapiekania wysmaruj cienką warstwą masła. Kromki chleba posmaruj z jednej strony grubą warstwą masła cukiniowego, a z drugiej serkiem. Ułóż je na przemian w przygotowanej formie, stroną posmarowaną cukinią do góry. Śmietankę wymieszaj z jajkami i tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie rozbełtaj, by jajko dobrze się połączyło z płynną śmietanką. Wlej masę na przygotowane kromki i odstaw naczynie na 10 minut, by pieczywo wchłonęło krem. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Pudding posyp łyżką sera, który stworzy na daniu pyszną skorupkę. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160° C i zapiekaj jeszcze 30 minut. Pudding przestudź przed podaniem. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.