Brak mi słów

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Brak mi słów

Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Przy ostatniej ilości publikacji, zapotrzebowania na nowe przepisy i świeżo wydanej książce, snucie opowieści o jedzeniu nie jest łatwe, nawet dla mnie. Kiedy pisanie o kuchni, dzielenie się swoim podejściem do jedzenia i pokazywanie, czego nauczyłam się do tej pory, stało się moją pracą, nawet ja mam ochotę na szybkie, kilkuminutowe przepisy.

Bo w pracy jestem na okrągło. Mam ją w domu, myślę o niej, planując tygodniowe menu dla mojej dwuosobowej rodziny, pracuję, jedząc na mieście. Budzę się i zasypiam z pracą ułożoną w stertę na półce obok łóżka. Marzy mi się tydzień poza domem, gdzie wszystko, co zjem, ktoś przygotuje dla mnie.

Jednym z efektów mojego zapracowania są coraz prostsze receptury. Staram się nie kombinować i skracać czas na gotowanie w tygodniu do minimum, jednak tak, by przy małym nakładzie czasu pracy, nakarmić siebie i M czymś smacznym i zdrowym. Jednym z przepisów spełniających poniższe kryteria jest poniższa receptura.

Ciasto powstaje dosłownie w dziesięć minut, za sprawą kilku machnięć łyżką, bez użycia miksera. Możesz je przygotować zarówno z marchwi, jak i z dyni albo pasternaku, a powidła zastąpić dżemem z czarnej porzeczki. Krem przygotowałam z serka labneh, który prawie zawsze mam w lodówce, ale Ty możesz wykorzystać zwykły Bieluch odsączony z nadmiaru serwatki na sicie wyłożonym gazą albo tłusty twaróg sernikowy.

Ciasto marchwiowe z kremem z serka jogurtowego 12-16 kawałków

Ciasto: 170 g powideł śliwkowych, 4 jajka, 170 g oleju roślinnego, 100 g cukru (używam nierafinowanego cukru trzcinowego), 310 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 250 g surowej dyni, startej na tarce o dużych oczkach, 120 g posiekanych orzechów włoskich

Krem: 100 g miękkiego masła, 1 łyżka miodu lub cukru pudru, 400 g serka labneh lub serka Bieluch odsączonego na sicie wyłożonym gazą, przez 1-2 godziny 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie) szczypta soli.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Dno formy o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Powidła wymieszaj z jajkami i olejem do uzyskania jednolitej masy.

Mąkę przesiej razem z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i dokładnie połącz. Dodaj startą dynię i orzechy i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do formy i wstaw do piekarnika na 40 minut, do momentu kiedy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wystudź na kratce. Kiedy ciasto się piecze, przygotuj krem. Utrzyj masło z miodem na puszysty puch. Powoli, wciąż ucierając, dodawaj po łyżce serka. Na koniec wmieszaj wodę kwiatową i sól. Ciasto przekrój na dwie lub trzy warstwy. Przełóż kremem. Smacznego!

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.