Brak mi słów

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Brak mi słów

Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Przy ostatniej ilości publikacji, zapotrzebowania na nowe przepisy i świeżo wydanej książce, snucie opowieści o jedzeniu nie jest łatwe, nawet dla mnie. Kiedy pisanie o kuchni, dzielenie się swoim podejściem do jedzenia i pokazywanie, czego nauczyłam się do tej pory, stało się moją pracą, nawet ja mam ochotę na szybkie, kilkuminutowe przepisy.

Bo w pracy jestem na okrągło. Mam ją w domu, myślę o niej, planując tygodniowe menu dla mojej dwuosobowej rodziny, pracuję, jedząc na mieście. Budzę się i zasypiam z pracą ułożoną w stertę na półce obok łóżka. Marzy mi się tydzień poza domem, gdzie wszystko, co zjem, ktoś przygotuje dla mnie.

Jednym z efektów mojego zapracowania są coraz prostsze receptury. Staram się nie kombinować i skracać czas na gotowanie w tygodniu do minimum, jednak tak, by przy małym nakładzie czasu pracy, nakarmić siebie i M czymś smacznym i zdrowym. Jednym z przepisów spełniających poniższe kryteria jest poniższa receptura.

Ciasto powstaje dosłownie w dziesięć minut, za sprawą kilku machnięć łyżką, bez użycia miksera. Możesz je przygotować zarówno z marchwi, jak i z dyni albo pasternaku, a powidła zastąpić dżemem z czarnej porzeczki. Krem przygotowałam z serka labneh, który prawie zawsze mam w lodówce, ale Ty możesz wykorzystać zwykły Bieluch odsączony z nadmiaru serwatki na sicie wyłożonym gazą albo tłusty twaróg sernikowy.

Ciasto marchwiowe z kremem z serka jogurtowego 12-16 kawałków

Ciasto: 170 g powideł śliwkowych, 4 jajka, 170 g oleju roślinnego, 100 g cukru (używam nierafinowanego cukru trzcinowego), 310 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 250 g surowej dyni, startej na tarce o dużych oczkach, 120 g posiekanych orzechów włoskich

Krem: 100 g miękkiego masła, 1 łyżka miodu lub cukru pudru, 400 g serka labneh lub serka Bieluch odsączonego na sicie wyłożonym gazą, przez 1-2 godziny 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie) szczypta soli.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Dno formy o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Powidła wymieszaj z jajkami i olejem do uzyskania jednolitej masy.

Mąkę przesiej razem z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i dokładnie połącz. Dodaj startą dynię i orzechy i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do formy i wstaw do piekarnika na 40 minut, do momentu kiedy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wystudź na kratce. Kiedy ciasto się piecze, przygotuj krem. Utrzyj masło z miodem na puszysty puch. Powoli, wciąż ucierając, dodawaj po łyżce serka. Na koniec wmieszaj wodę kwiatową i sól. Ciasto przekrój na dwie lub trzy warstwy. Przełóż kremem. Smacznego!

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.