Adam Willma

A może tak naleweczkę z... grzybków?

Ocieplenie klimatu sprawi, że w Polsce pojawią się zupełnie nowe grzyby. Te smaczne, ale również te kłopotliwe Fot. Wikipedia Jerzy Opioła Ocieplenie klimatu sprawi, że w Polsce pojawią się zupełnie nowe grzyby. Te smaczne, ale również te kłopotliwe
Adam Willma

Rozmowa z profesorem Markiem Siwulskim z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu o mitach i faktach dotyczących grzybów.

Zdarza się panu wracać z lasu z pustym koszem?
Zdarzało się. W tym roku zmorą grzybiarzy była wielka susza, która wymiotła grzyby. Oczywiście, w lesie zawsze natykam się na wiele ciekawych grzybów, ale niekoniecznie jadalnych.

Korzysta pan przy zbieraniu grzybów z ludowych mądrości? Mój znajomy grzybiarz wychodzi do lasu, kierując się wyłącznie fazami Księżyca.

Dowiedz się: 

  •  jak znaleźć jadalne grzyby
  • które grzyby są chronione
  • czy warto jeść dalekowschodnie grzyby
  • które grzyby są lekkostrawne i mogą jeść wszyscy
  • czym się wyróżniają nalewki z grzybów i jak wybrać do niej grzyby

 

 

 

 

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Adam Willma

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.