Fot. Wikipedia Jerzy Opioła Ocieplenie klimatu sprawi, że w Polsce pojawią się zupełnie nowe grzyby. Te smaczne, ale również te kłopotliwe
Adam Willma
Rozmowa z profesorem Markiem Siwulskim z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu o mitach i faktach dotyczących grzybów.
Zdarza się panu wracać z lasu z pustym koszem?
Zdarzało się. W tym roku zmorą grzybiarzy była wielka susza, która wymiotła grzyby. Oczywiście, w lesie zawsze natykam się na wiele ciekawych grzybów, ale niekoniecznie jadalnych.
Korzysta pan przy zbieraniu grzybów z ludowych mądrości? Mój znajomy grzybiarz wychodzi do lasu, kierując się wyłącznie fazami Księżyca.
Dowiedz się:
- jak znaleźć jadalne grzyby
- które grzyby są chronione
- czy warto jeść dalekowschodnie grzyby
- które grzyby są lekkostrawne i mogą jeść wszyscy
- czym się wyróżniają nalewki z grzybów i jak wybrać do niej grzyby
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się