Adam Willma

A może tak naleweczkę z... grzybków? [rozmowa]

Ocieplenie klimatu sprawi, że w Polsce pojawią się zupełnie nowe grzyby. Te smaczne, ale również te kłopotliwe. Fot. wikipedia Jerzy Opioła Ocieplenie klimatu sprawi, że w Polsce pojawią się zupełnie nowe grzyby. Te smaczne, ale również te kłopotliwe.
Adam Willma

Rozmowa z prof. MARKIEM SIWULSKIM z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu o mitach i faktach dotyczących grzybów.

Zdarza się panu wracać z lasu z pustym koszem?
Zdarzało się. W tym roku zmorą grzybiarzy była wielka susza, która wymiotła grzyby. Oczywiście, w lesie zawsze natykam się na wiele ciekawych grzybów, ale niekoniecznie jadalnych.

Korzysta pan przy zbieraniu grzybów z ludowych mądrości? Mój znajomy grzybiarz wychodzi do lasu, kierując się wyłącznie fazami Księżyca.

Zdarza się panu wracać z lasu z pustym koszem?
Zdarzało się. W tym roku zmorą grzybiarzy była wielka susza, która wymiotła grzyby. Oczywiście, w lesie zawsze natykam się na wiele ciekawych grzybów, ale niekoniecznie jadalnych.

Niestety, nie wszystkim grzyby służą ze względu na ciężkostrawność.
Z tego powodu warto polecić znanego wszystkim boczniaka. Jest to grzyb stosunkowo lekkostrawny, dlatego bez problemów mogą go jeść nawet dzieci i osoby starsze. Podobnie jak shitake, boczniaka możemy uprawiać nawet w domu. 

Nawet jeśli nie jesteś zapalonym grzybiarzem, ten temat Cię zainteresuje! Zapraszamy do czytania pełnej wersji rozmowy z prof. MARKIEM SIWULSKIM o mitach i faktach dotyczących grzybów.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Adam Willma

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.