25 pomysłów na smakowitą dynię
Dynia, bania, korbol... Nazw jest kilka. Ale jedno się nie zmienia: dynia jest bogata w minerały i witaminy, ma też bardzo mało kalorii. Rozpoczyna się sezon na dynię, więc wypróbujcie przepisy lubuskich blogerek kulinarnych!
1. Pieczona dynia – baza nie tylko do zupy
Dynię umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i łyżką wydrążyć środek. Pestki można oczyścić, lekko podsuszyć i uprażyć na suchej patelni – będzie pyszna i zdrowa przekąska, a także smaczny dodatek do zup kremów. Kawałki dyni obrać ze skóry – najłatwiej zrobić to, kładąc dynię na desce i dużym, ostrym nożem odkrawać twardą skórę po kawałku.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.