10 zasad zdrowej kuchni dla seniorów. Poznaj je

Czytaj dalej
redakcja

10 zasad zdrowej kuchni dla seniorów. Poznaj je

redakcja

21 i 22 stycznia to dwie szczególnie ważne daty, gdyż to właśnie wtedy przypada święto Babć i Dziadków. . Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które warto wziąć pod uwagę w trosce o naszych najbliższych.

Instytut Żywności i Żywienia to wiodąca instytucja zajmująca się opracowaniem krajowych norm i standardów żywienia w Polsce. W zaktualizowanych w 2017 roku normach znalazły się najważniejsze zasady dotyczące prawidłowego odżywiania opracowane na podstawie wyników badań oraz zaleceń najważniejszych światowych organizacji - jak WHO czy EFSA – które uwzględniają także zalecenia dotyczące osób starszych. Stosowanie się do nich może pomóc w utrzymaniu zdrowia oraz dobrej kondycji.

Sprawdź 

  • jak komponować posiłki 
  • ile i jakich produktów należy spożywać
  • jakie są niezbędne witaminy
  • co zamiast czerwonego mięsa 
  • jakich produktów unikać, a jakie zwiększać 

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
redakcja

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.